smart hemstädning inför besiktningen

Tre typer av hemstädning – Det lätta sättet att städa en hyreslägenhet

Här följer tre typer av städningsmetoder som jag vill ge dig konstruktiva idéer angående. Jag har över 14 års erfarenhet av hemstädning samt tränar även våra franchisetagare om hur man konsekvent klarar av att leverera ett städresultat av hög kvalité.

3 typer av hemstädning

För hyresgäster finns det generellt 3 typer av städning att överväga. Det finns 2 som är kontraktspliktiga och ett är valfritt.

 • Flyttstäd
 • Besiktningsstäd under hyreskontraktet
 • Regelbundet städ av lägenheten/huset

När du hyr en bostad kan det stå i ditt kontrakt att hyresvärden kan komma att vilja besikta bostaden vid något tillfälle under tiden du bor där. Ditt hem måste då utan undantag vara i god ordning samt välstädat. Professionella städare kan hjälpa dig nå detta resultat, men ett enklare sätt är att alltid se till att ditt hem är redo för den nyss nämna besiktningen genom att alltid hålla din bostad städad och ren. Det är på denna punkt som många hyresgäster känner att de sviker sig själva då de inte klarar av att genomföra det. Om du känner att du misslyckats kan du alltid ta hjälp av professionella städare. Googla efter en bra städfirma i Huddinge i ditt område eller använd Gula Sidorna.

Vill du städa din hyresbostad själv?

Nedan följer en städordning som du kan se, som har visat sig inte bara vara effektiv, utan också snabb eftersom den inbjuder till en regelbundenhet i städningen som du genomför på ett organiserat sätt.

Många personer går direkt på att spraya och torka av allting. Men med min erfarenhet ser jag två problem med detta. Det första är att fukten kan skapa mer arbete och det andra är att ytan oftast lämnas strimmig och fläckig.

Så, vad är då hemligheten för en sådan hemstädning?

 1. Städa uppifrån och ned
 2. Städa torrt först innan du blöter ner någon yta
 3. Damma allt först, uppifrån och ned, genom att börja med at ta bort spindelväv, damma gardinstänger etc.
 4. Damma sedan möbler, tavelramar, träpersienner o.s.v.

Vad detta gör är att allt damm fastnar på ditt städmaterial och hjälper till att undvika att det hamnar i luften (alltid bra om du är allergiker). Dammet som återstår kommer på kort tid att ramla till marken så att man kan ta hand om det när man redan rengör golven.

Så fort som det ovanstående är gjort kan du spraya alla ytor som kräver fukt och rengöra dem. Jag använder ett sämskskinn för att torka upp vätskan men du kan använda en trasa av mikrofiber likaväl. Hemligheten med en effektiv städning är att du håller sämskskinnet/trasan hela tiden ren genom att skölja den regelbundet under städtillfället. Hitintills har vi endast talat om damning och rengöring, men den verkliga hemligheten är avslutet av städningen, d.v.s. att man ser till att inga strimmor eller fläckar lämnas kvar på till exempel kaklet, bänkskivorna, speglarna etc.

Om du oroar dig för vår planet så kan du använda vinäger eller valfri tvättsprit som många använder. Jag personligen använder ett lätt fönsterputsmedel som har lite torkmedel i det, då denna produkt alltid gett mig goda resultat. En annan viktig sak är att ditt sämskskinn eller trasa alltid måste sköljas rent.

Här är en vanlig städordning som jag använder och som kan hjälpa dig få kontroll över din städning också.

 1. Spindelväv och damning, framsida skåpluckor, fläckar på väggar och lampknappar
 2. Köksytor, ugnen/kylskåpet/diskmaskinsdörrarna
 3. Badrummen och toaletterna, tvättrum
 4. Dammsuga möbelstoppning, dammsuga golv
 5. Rengör och moppa golven

Självfallet så behöver man mycket mer information och träning för att bli en professionellt organiserad städare av hög kvalité. Men, jag tror dock, att det som står här ovan kommer hjälpa dig en bra bit på vägen.

En idé kan också vara att du väver in i kontraktet med din hyresvärd en viss städhjälp från vår städfirma i Huddinge, för att se till att din bostad alltid hålls i bästa skick.